Bezdrátové sítě pro montážní a manipulační procesy

Jak lze optimalizovat tok materiálu v závěrečných fázích montážního procesu? I při komplexním řízení zásob s podporou IT dochází v praxi často k přerušení výroby, protože chybí C-díly. Nebo se zásoby těchto dílů neustále zvyšují, což vázne na prostoru i kapitálu.

Odpověď na tuto otázku poskytne obchodní divize steute Leantec na veletrhu Motek. Se svým řešením "nexy" vyvinula společnost steute bezdrátový automatizovaný systém pro vyhledávání materiálu, který zaručuje nepřetržitý tok dat a informací v intralogistice a výrobě. Usnadňuje přesnější plánování výroby a montáže, stejně jako efektivnější doplňování zásob.

Na veletrhu Motek 2023 představí společnost steute na demonstrátoru nejnovější verzi své bezdrátové sítě nexy pro montážní pracoviště. Na úrovni výrobní haly detekují senzory kontejnery např. ve stanicích s materiálem, na odstavných plochách a na samotných pracovních stanicích. Své signály přenášejí prostřednictvím přístupových bodů a bezdrátového protokolu sWave.NET® do senzorového můstku, který se následně připojí k nadřazené IT infrastruktuře (ERP, WMS, MES...).

Pro jednotlivé automatizované systémy výdeje materiálu lze nakonfigurovat ovládací panel, který zobrazuje "stav" celého systému. U každého senzoru je zobrazena jeho aktuální funkce a stav baterie, stejně jako u každého přístupového bodu. Nové senzory lze snadno integrovat, a to buď prostřednictvím webového rozhraní Sensor Bridge, nebo pomocí aplikace přímo v terénu.

Mezi další funkce systému nexy patří integrace logických funkcí, jako jsou "semafory" (červená/žlutá/zelená), které lze samozřejmě také vizualizovat na přístrojové desce. To usnadňuje softwarový modul vyvinutý společností steute, který se připojuje k senzorovému můstku.

K dispozici jsou také různé předkonfigurované aplikace, např. pro řízení systémů eKanban a flotil AGV, stejně jako pro konsignační systémy Andon a pro dálkové ovládání signalizačních věží nezávisle na místě. V rámci jedné bezdrátové sítě může pracovat více aplikací, čímž se zvyšuje efektivita automatizovaného systému pro výdej materiálu s jeho bezdrátovou infrastrukturou a zároveň se dosahuje větší transparentnosti toku materiálu.